De levensgenieters onder u zullen zich meteen vragen gaan stellen bij de kop van deze blog, PX…..dat is toch Pedro Ximénez die heerlijke stroperige Spaanse wijn die zo goed samengaat met chocolade en goede blauwschimmelkazen? Ja dat is de PX zoals ik hem ook graag heb, maar helaas gaat deze blog niet over die PX.
Het betreft hier het reinigingsmiddel PX-10, een middel wat bij alle onderdelen van de krijgsmacht is gebruikt om wapens maar ook gasturbines en zware motoren aan boord van marineschepen schoon te maken. Tot in de jaren ’80 bevatte PX-10 het kankerverwekkende benzeen en oplosmiddelen zoals xyleen en tolueen. Duizenden zo niet tienduizenden defensiewerknemers zijn in de loop de jaren in aanraking geweest met dit reinigingsmiddel. Sinds 1995 is PX-10 verboden.
Op 20 oktober 2014 komt het televisieprogramma ÉénVandaag met een uitzending waarin men bericht dat het ministerie van Defensie jarenlang ten onrechte claims heeft afgewezen van militairen die ziek zijn geworden door het werken met PX-10. Buitenlandse deskundigen betwisten de wetenschappelijke correctheid van het RIVM onderzoek welke is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Defensie.
De smaak van PX-10
Mijn oog valt op een alert over een tweet van mijn advocaat mr. Sébas Diekstra.
Hij uit zijn verontwaardiging over een Twitter bericht, niet zomaar een Twitter bericht maar een bericht van de Luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk Commandant der Zeestrijdkrachten. Niet de eerste en de beste dus. Maar door wat hij tweet kreeg ik het vermoeden dat de beste man minst genomen een flinke zonnesteek moet hebben opgelopen bij de Nijmeegse vierdaagse. Op zijn Twitter geeft hij een reactie op een andere tweet die gaat over de smaak van genuttigde brandewijn welke schijnbaar niet goed is gevallen want deze spoelt men weg met een kop thee.
De reactie vond ik schokkend.
Ja, u leest het goed de Commandant der Zeestrijdkrachten verwijst in een lollig bedoelde tweet naar het omstreden reinigingsmiddel PX-10, de brandewijn zou ernaar smaken. Na mezelf kort iets in de materie te hebben verdiept besluit ik maar eens een reactie te geven op de tweet met een verwijzing naar het dossier op de site van ÉénVandaag.
Kort en goed een dergelijke verwijzing is wat mij betreft onprofessioneel, onnodig grievend, ongepast kortom een lid van de krijgsmacht onwaardig en niet zomaar een lid……nee de commandant der zeestrijdkrachten.
Ik besloot een e-mail te sturen aan de afdeling voorlichting van het Ministerie van Defensie over de tweet en de richtlijnen voor het gebruik van sociale-media voor personeel van Defensie.
De bittere nasmaak van PX
Na deze mail besloot ik, gezien de grote verontwaardiging over de tweet, een melding te doen bij het Meldpunt Integriteit van Defensie. Op zijn minst zouden ze eens een goed gesprek kunnen hebben of een dergelijke tweet nu nodig was geweest.
Nav misplaatste tweet @GeneraalVerkerk melding gedaan bij Meldpunt Integriteit #Defensie en afd. voorlichting. pic.twitter.com/qFPgRDeAEe
— Sebastiaan Beens (@BeensSebastiaan) 22 juli 2016
Kort na de tweets en de mail naar de afdeling persvoorlichting verschijnen er een aantal Twitter berichten van Luitenant-generaal Verkerk waarin hij aangeeft dat hij de tweet heeft verwijderd en dat hij niet de bedoeling had mensen te kwetsen.
Een woordvoerder van het Ministerie van Defensie heeft mij een afschrift van de handleiding sociale media voor defensiemedewerkers toegezonden. Op de vraag hoe Defensie tegen een dergelijke tweet aankijkt geeft men echter geen reactie. Om ze die vraag nog maar eens in herinnering te roepen nog een mail gezonden aan de woordvoerder die vanaf zijn iPhone een reactie geeft:
“Geachte heer Beens, Luitenant-generaal Verkerk twittert op persoonlijke titel. Hij heeft zelf de tweet verwijderd en aangegeven dat het niet zijn bedoeling was om mensen te kwetsen. Op dit moment heeft Defensie daar geen verdere aanvullingen op.”
Goh hij twittert op persoonlijke titel…wat vreemd, waarom staat dat dan niet in zijn profiel?….oh nee wacht dat hoeft niet perse, waarom staat hij dan compleet in uniform op de profielfoto?…oh nee dat kan trots zijn, Maar wacht eens even op zijn pagina op de site van Defensie staat letterlijk “volg de marinecommandant op Twitter” hoe kan men dan volhouden dat het een persoonlijk Twitter account is niet gekoppeld aan zijn functie bij Defensie? Dat gaat er bij mij niet in, bij u wel?
Defensie speelt een spelletje waarbij de proberen de schade zoveel mogelijk te beperken en zo min mogelijk antwoord te geven op vragen. Immers ziet u de tweet maar eens uit te leggen aan mensen die ziek zijn geworden of nabestaanden van voormalig Defensie personeel die oververleden als gevolg van ziekte na langdurig contact met PX-10.
Er lopen tegen defensie een aantal zaken rond PX-10, zowel een collectieve klacht als diverse individuele zaken (door AFMP en MARVER) Bovendien is er het afgelopen jaar veel publiciteit geweest rond PX-10. Dat kan de top van Defensie allemaal niet ontgaan zijn. Het is dus uitermate ongepast dat generaal Verkerk een dergelijke tweet plaatst aldus Anne-Marie Snels voorzitter AFMP
En zo krijgt de PX-10 tweet een bittere nasmaak vooral voor Luitenant-generaal Verkerk die zeer weinig ruggengraat toont voor een marinier want in plaats van een inhoudelijke discussie of een direct bericht over zijn tweet heeft hij mij naar aanleiding van mijn tweets geblokkeerd op Twitter.
UPDATE 13 december 2016 : Klacht tegen Generaal Verkerk is gegrond. Lees HIER meer over de klacht en het onderzoek.
UPDATE 25 juli 2016 : Het Centrale Organisatie Integriteit Defensie heeft aangegeven de klacht ten aanzien van de tweet/het online gedrag van Generaal Verkerk te hebben ontvangen en in behandelingen te hebben genomen.