Onderzoek naar foto dossier Volkert van der Graaf

Justitie onderzoekt de echtheid van een foto op internet waarop een deel van het gevangenisdossier van Volkert van der Graaf zou staan. Dat bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie na een bericht in het AD.Er staat onder meer in dat Van der Graaf suïcidaal is en niet vluchtgevaarlijk. Ook staat zijn voormalige adres erop, net als een foto van hem.

Toegang

Wanneer de foto is gemaakt, is niet duidelijk. “Maar hij ziet er nieuwer uit dan de foto’s die bekend zijn”, zegt NOS-justitieverslaggever Robert Bas. “Als mensen hem zoeken, is het mogelijk een houvast.” Waarschijnlijk komt de fotokopie uit de gevangenis waar hij zat. Meerdere personeelsleden hebben toegang tot zo’n dossier.

Vrijlating

Van der Graaf kwam vrijdag voorwaardelijk vrij omdat hij tweederde van zijn straf heeft uitgezeten. Hij kreeg in 2003 18 jaar cel voor de moord op Pim Fortuyn. Waar hij is vrijgelaten, is niet bekend. Wel is duidelijk dat justitie veiligheidsmaatregelen heeft genomen om Van der Graaf te beschermen.

“Ooggetuigeverslag”

Volgens een voormalige medegedetineerde is het uitgelekte document een registratiekaart van de gevangenis in Scheveningen. “Ik herken Volkert ook op de foto, ik heb daar in 2011 tegelijkertijd met Volkert gezeten. Ik kwam hem regelmatig op de luchtplaats tegen. In 2012 is hij naar een andere gevangenis gegaan”, zegt Sebastiaan Beens.De uitgelekte registratiekaart vertoont inderdaad overeenkomsten met die van Beens die hij op Twitter heeft geplaatst. “Ik herken ook de achtergrond van de foto van Volkert. Dat is de ruimte waar alle gedetineerden binnenkomen”Dit bericht verscheen ook op de site van NOS.