Slachtoffer wil sjoemelende GGZ-medewerker die spookrecepten uitschreef voor de rechter krijgen

Een ex-patiënt van GGZ Centraal in Amersfoort begint een juridische procedure om een oud-medewerker van de instelling alsnog voor de rechter te krijgen. De medewerker maakte misbruik van persoonsgegevens en schreef valse medicijnrecepten uit voor eigen gebruik. Het Openbaar Ministerie besliste deze zomer om de hulpverlener niet te vervolgen. 

Het nieuws dat de ex-GGZ-medewerker vrijuit ging, sloeg bij een van zijn slachtoffers in als een bom. Vooral omdat de man van stevige feiten werd verdacht: overtreding van de opiumwet en valsheid in geschrifte. ,,Mijn gegevens zijn misbruikt. In mijn ogen is het aan de rechtbank om te beoordelen of en welke staf de man verdient. De beslissing van het OM om niet te vervolgen is wel érg makkelijk’’, aldus de gedupeerde ex-patiënt.  

Hij is een van de vijftien slachtoffers van wie de GGZ-medewerker gerommeld heeft met vertrouwelijke persoons- en verzekeringsgegevens om spookrecepten te kunnen uitschrijven. Deze week is hij bij het gerechtshof in Arnhem een artikel 12-procedure begonnen, om te proberen de man alsnog voor de rechtbank te krijgen. 

Tegenwerken

De ex-patiënt zegt zich constant tegengewerkt te voelen door het Openbaar Ministerie. ,,Ik ben het zat. Eerst moet ik uit de pers vernemen dat de officier van justitie de vervolging van de medewerker niet doorzet. Dan hoor ik pas weken later dat ik als betrokken partij daartegen in beklag kan gaan. Terwijl ze me eerder meldden dat ik geen belanghebbende was.”

Mijn gegevens zijn misbruikt. In mijn ogen is het aan de rechtbank om te beoordelen of en welke staf de man verdient

Ook voelt hij zich tegengewerkt wat betreft inzage in het dossier. Sinds afgelopen mei heeft hij tot zes keer toe verzocht om documenten. ,,Ik wil de kansen van mijn procedure kunnen inschatten. Welk bewijs zit er bijvoorbeeld in het dossier tegen de man?”, aldus het slachtoffer. 

Inzage-recht

Volgens de Amersfoortse strafrechtadvocaat Jan Visscher is het OM niet verplicht om voorafgaand aan de artikel 12-procedure inzage te geven in het dossier. ,,Maar het is ook niet verboden. Het blijft altijd een gedoe om die inzage voor elkaar te krijgen”, aldus Visscher, die vaker artikel 12-procedures begint voor cliënten. ,,Loopt de procedure eenmaal, dan heeft degene die het beklag begint wél het recht om op zijn minst delen van het dossier in te zien.”

OM-woordvoerder Mary Hallebeek zegt dat er inmiddels een brief naar de ex-patiënt onderweg is, met een uitleg over het beschikbaar stellen van de stukken.  

Dit artikel verscheen eerder in het Algemeen Dagblad
Journalist : Iris Schouten – van den Boom
Krant : Algemeen Dagblad.
Gepubliceerd 18 september 2020