Terug uit het kalifaat en dan?

Gisteren keerde de 20 jarige Laura Hansen, geboren in Den Haag,  terug uit IS-gebied. Vorig jaar september zou zij samen met haar kinderen door haar man zijn meegevoerd naar IS-gebied in Syrië. Bij aankomst op Schiphol is ze direct aangehouden aldus het bericht van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. Het is beleid om teruggekeerde uitreizigers aan te houden en te verhoren bij terugkomst in Nederland.

DE VERDENKING

Het OM verdenkt haar van deelname aan een terroristische organisatie (art. 140a Sr) en de bevordering, voorbereiding, samenspanning tot het plegen van terroristische misdrijven. In het persbericht haalde het OM een passage aan uit de publicatie ‘Leven bij ISIS, de mythe ontrafeld’ (AIVD, januari 2016 ) : “Het is voor buitenlandse vrouwen niet aannemelijk in Syrië te verblijven zonder betrokken te raken bij de gewapende strijd dan wel op andere wijze ondersteunende handelingen te verrichten voor IS.” Echter zal het OM iets beters moeten hebben dan enkel de aannemelijkheid om een harde zaak tegen Hansen te hebben. Verder zal ook in grote mate van belang zijn of ze gedwongen is of vrijwillig afreisde, daarnaast kan iedere bijdrage aan een terroristische organisatie strafbaar zijn, ook handelingen die op zichzelf niet strafbaar zijn zolang men van een aandeel of enige ondersteuning spreekt en dit kan bewijzen kan men dus strafbaar zijn, dit is omvat in de extra bepaling deelneming van artikel 140 wetboek van strafrecht welke ook van toepassing is op artikel 140a.Op dit moment is ze formeel is ze verdachte en vandaag en morgen moeten de verhoren uitwijzen hoe het de kwestie zich verder zal ontwikkelen. Het is immers mogelijk dat het OM haar, na verhoren, gaat zien als slachtoffer maar het is ook mogelijk dat het OM denkt een zaak tegen haar te hebben en dat er een voorgeleiding bij de rechter commissaris zal volgen.

BIJSTAND

Op dit moment is onduidelijk welke advocaat haar bijstaat tijdens de verhoren.  Lang niet iedere advocaat is geschikt om een dergelijke zaken te doen. Gisterenavond liet mr. Serge Weening al weten dat hij mevrouw Hansen niet bijstaat en vanmorgen werd duidelijk dat mr. André Seegberts en mr. Tom Gijsberts haar niet als cliënt hebben. Er blijven dan slecht twee namen over welke nog geen reactie hebben gegeven, mr. Bart Nooitgedagt en mr. Tamara Buruma. De spoeling advocaten die terrorisme gerelateerde zaken kunnen doen is extreem dun. Het zou niet in het belang van mevrouw Hansen zijn dat een piket advocaat zonder gedegen ervaring haar belangen zal behartigen ter meerdere glorie van zijn eigen ego maar ten koste van zijn cliënt.

UPDATE 3 AUGUSTUS 10:25

Laura Hansen zal worden bijgestaan door mr. Judith Dijkstra van het kantoor Dijkstra van Dokkum Advocaten te Den Haag. Ze zit vast voor verhoor op het Arrestantencomplex te Houten.

UPDATE 5 AUGUSTUS 15:10

Laura Hansen zal minimaal 14 dagen langer worden vastgehouden, ze is de het Arrestantencomplex te Houten overgebracht naar de EBI (afdeling 5) van de PI Vught.